Såfremt du er på udkig efter puslespil til små børn, så er du endt det helt rigtige sted. I hvert fald, hvis du er på udkig efter træ-puslespil med små dutter eller knopper på. Hos os kalder vi dem slet og ret knoppuslespil.
Et knoppuslespil er et puslespil udført i træ, hvor der på hver brik er monteret en knop. Brikkerne skal ikke pusles sammen, som man kender det fra rammepuslespil eller børnepuslespil. Brikkerne har hver deres plads i en træplade. Ved at tage fat i knoppen på puslespilsbrikken, kan den nemt tages op af pladen. Så gælder det om at få drejet brikken rigtigt, når brikken igen skal placeres i pladen.
Knoppuslespil er intet mindre end geniale til helt små børn og det bør derfor være et af de første puslespil små børn stifter bekendtskab med. Knoppuslespillene styrker barnets finmotorik, når pincetgrebet tages i brug. Ud over finmotorikken styrker legen med knoppuslespil også øje/hånd koordinering og genkendelse af former.
Motiverne på knopuslespillene varierer meget. De nok mest populære knoppuslespil, og dem vi kan huske, fra dengang vi var små, er knoppuslespil med bondegårdsdyr og maskiner. I dag findes der mange andre motiver bl.a. knoppuslespil med vilde dyr, gravemaskiner og tal.
Overordnet set findes knoppuslespil i 2 varianter. Der er helt almindelige knoppuslespil bestående af puslespilsbrikkerne samt pladen og så findes der knoppuslespil med lyd. Puslespillet med lyd fungerer på den måde, at når brikkerne løftes, kommer der en lyd. Det kan fx være knoppuslespil med dyrelyde, hvor brikkerne er med billeder af forskellige dyr. Når brikkerne løftes, kan man så høre, hvordan det pågældende dyr lyder. Det kunne også være et knoppuslespil med køretøjer. Løft bilen og hør hvordan det lyder, når den kører.
Er barnet så småt vokset fra knop-puslespillene, så tag et kig på vores lag-på-lag puslespil, som godt kunne være et bud på barnets 2. puslespil.